منابع سنگ آهن در جهان

برای دانستن منابع سنگ آهن جهان ابتدا باید بدانیم سنگ آهن چیست؟
سنگ آهن کانسنگی است که ۵ درصد از پوسته زمین را تشکیل می دهد. با استخراج سنگ آهن خام از پوسته زمین و تفکیک ناخالصی ها، پودر تیره رنگ نقره ای – قهوه ای آهن حاصل می شود.
این عنصر به راحتی اکسیده می شود و به تنهایی خیلی محکم نیست. برای افزایش استحکام آن جهت به کارگیری در بخش هایی چون ساختمان سازی، آلیاژ آن با استفاده از عناصر بسیاری تهیه می شود. این عناصر متفاوت هستند و متداول ترین آن ها نیکل و کروم است.
به همین دلیل است که امروزه بسیاری از صنایع آهن و فولاد در سرتاسر جهان به این ماده معدنی نیاز دارند. بخش زیادی از سنگ آهن های استخراج شده در جهان مورد مصرف کارخانجات فولاد سازی قرار می گیرند.
سنگ آهن ماده اولیه تولید فولاد است. ۹۸ درصد سنگ آهن استخراج شده در سطح جهان برای تولید فولاد به کار می رود. صنایع خودرو سازی و ساخت و ساز مصرف کننده های اصلی این صنعت هستند.
بزرگترین کشورهای استخراج سنگ آهن
طبق ارزیابی های انجام شده در سال ۲۰۱۹ استرالیا ۹۳۰ میلیون تن و برزیل با ۴۸۰ میلیون تن از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان محسوب می شوند و بخش بزرگی از ذخایر سنگ آهن جهان را در اختیار دارند. نیمی از صادرات سنگ آهن جهان مربوط به استرالیا می باشد و کشور برزیل نیز با آمار ۲۳ درصدی در صادرات در جایگاه دوم جهانی قرار دارد. معدن سنگ آهن واله کاراجاس در شمال برزیل واقع شده است.
کشور استرالیا با داشتن ۲۳ میلیارد تن ذخایر سنگ آهن از میان ۴۸ میلیارد تن ذخایر سنگ خام جهان به عنوان بزرگترین کشور دارنده این ذخایر در سال ۲۰۱۹ به شمار می رود. بیش از ۹۰ درصد ذخایر سنگ آهن استرالیا در بخش غربی این کشور و در استان هامرسلی قرار دارند. این مکان یکی از بزرگترین ذخایر سنگ آهن جهان محسوب می شود. دو شرکت معدنی بزرگ بیاچ پی بیلتون و ریوتینو عمده استخراج های سنگ آهن خود را از این منطقه انجام میدهند.
برزیل معدن سنگ آهن
برخی از معادن بزرگ سنگ آهن جهان در برزیل قرار دارد. به عنوان مثال معدن سنگ آهن واله کاراجاس در شمال برزیل واقع شده است. این معدن تقریبا ۷.۲ میلیارد تن ذخایر سنگ آهن اثبات شده را در اختیار دارد. از این معدن روزانه ۳۰۰ هزار تن سنگ آهن استخراج می شود.
نزدیکی این معدن در کنار جنگل کاراجاس سبب شده تا اقدامات زیست محیطی با جدیت بیشتری پیگیری شوند. به همین منظور برنامه های احیای پوشش گیاهی و جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به آب و هوای منطقه و همچنین آلودگی صوتی در معادنی که قبلا برداشت از آن ها صورت می گرفته در دستور کار قرار گرفته است.
مصرف بالای آهن و وابستگی بیش از اندازه صنایع مختلف به این فلز غیر قابل انکار است. قیمت این محصولات فولادی بدون شک تأثیر بسیار زیادی بر اقتصاد جهانی دارد. بنابراین اگر بگوییم قیمت آهن آلات از جمله تیرآهن، پروفیل، فولاد و… تا حد زیادی تحت تأثیر و کنترل برزیل و استرالیا قرار دارند بیربط نیست. در ادامه به معرفی بزرگترین معادن سنگ آهن در جهان خواهیم پرداخت.
بزرگترین معادن سنگ آهن در جهان
اکنون ببینیم کدام معادن در دنیا از بزرگ ترین و با اهمیت ترین معادن سنگ آهن محسوب می شوند، در کدام کشورها واقع شده اند و آن کشورها چگونه از این ذخایر خدادادی استفاده می کنند.
معدن کاراخاس
معدن کاراخاس بزرگ ترین معدن سنگ آهن جهان در ایالت پارا در شمال برزیل واقع شده است. میزان تولید این معدن بر قیمت آهن آلات تأثیر مستقیم دارد. این معدن نه تنها ذخایر سنگ آهن غنی دارد، بلکه معدنی غنی برای سنگ معدن منگنز، مس، قلع، آلومینیوم و حتی طلا نیز به شمار می آید.
می توان با قطعیت گفت که برزیل در حال حاضر بزرگ ترین صادرکننده سنگ آهن با تولید سالانه بیش از ۵۱۰ میلیون تن سنگ آهن است.
همین موضوع برزیل را به یکی از بزرگترین تعیین کنندگان قیمت محصولات فولادی از جمله قیمت پروفیل آهن تبدیل کرده است.
سامارکو آلگریا برزیل
بهتر است بدانید که دومین معدن بزرگ سنگ آهن جهان نیز برای برزیل است. این معدن در استان میناس گرایس قرار گرفته است. این معدن نزدیک به ۲٫۹۷ میلیارد تن ذخایر ثابت شده و احتمالی سنگ آهن برای آن تخمین زده اند.
بزرگ ترین معدن سنگ آهن روباز جهان است. ذخایر ثابت شده این معدن ۱٫۸۹ میلیارد تن با عیار ۴۰٫۲ درصد برآورد شده و ذخایر احتمالی آن ۱٫۰۸ میلیارد تن بوده است. تولید آن به ۲۱٫۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ رسید و پیشبینی شده عمر این معدن تا سال ۲۰۵۳ ادامه داشته باشد.
میناس ایتابیریتوس برزیل
سومین معدن بزرگ سنگ آهن دنیا نیز به برزیل تعلق دارد. این معدن از چهار معدن سگردو، گالینهیرو، خوائو پرئیرا و ساپکادو تشکیل شده و نام آن میناس ایتابیریتوس واله است که در ایالت میناس گرایس برزیل واقع شده است. ذخایر ثبت شده و احتمالی این معدن ۲٫۷۸ میلیارد تن تا پایان سال ۲۰۱۲ بوده است.
در بعضی اخبار معدن سنگان ایران را جزء ۱۰ مورد از بزرگترین معادن سنگ آهن دنیا دانسته اند. اما این در حالی می باشد که میزان استخراج سالانه معدن سنگان ۲۳ میلیون تن تخمین زده شده است.
البته اگر بخواهیم کشورها را ملاک در نظر بگیریم، ایران از نظر معادن سنگ آهن در رده دهم قرار خواهد گرفت. اما متأسفانه از نظر بزرگترین معادن نمی تواند در بین ۱۰ کشور برتر جایگاهی کسب کند.
استرالیا، برزیل و آفریقای جنوبی صاحب بزرگترین ذخایر سنگ آهن هستند. اما استرالیا بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن عیار بالا در جهان است و معادن بسیار غنی به خصوص در منطقه پیلبارا دارد که عیار سنگ آهن بالایی دارند.
بزرگترین شرکت های تولیدکننده سنگ آهن جهان عبارتند از:
۱- واله
شرکت معدنی چند ملیتی واله برزیل، بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن و نیکل جهان می باشد که علاوه بر سنگ آهن و نیکل، زغال سنگ، مس و منیزیم نیز تولید می کند.
۲- ریوتینتو
ریوتینتو در رتبه دوم بزرگترین تولید کنندگان سنگ آهن جهان در سال ۲۰۱۷ قرار گرفت. این شرکت معدنی چندملیتی، یک شرکت بسیار بزرگ با قدمتی بسیار طولانی است که در سال ۱۸۷۳ تأسیس شد.
ریوتینتو در ۳۵ کشور شامل برزیل، استرالیا، صربستان، ایسلند و سنگاپور فعالیت می کند. چهار گروه تولیدی اصلی این شرکت شامل آلومینیوم، مس و الماس، انرژی و مواد معدنی و سنگ آهن است.
اکتشاف معدنی اصلی ریوتینتو به آهن، آلومینیوم و مس متمرکز است. تولید سنگ آهن ریوتینتو در سال ۲۰۱۷ به میزان ۴ درصد بالاتر از مدت مشابه سال گذشته بود.
۳- بی اچ پی بیلیتون
این شرکت همچنان یکی از بزرگترین تولید کنندگان سنگ آهن جهان در سال ۲۰۱۷ بود. بی اچ پی بیلیتون یک شرکت انگلیسی-استرالیایی است که در ملبورن استرالیا تأسیس شده است و در کشورهای مختلفی مانند برزیل، الجزایر، شیلی، مکزیک و پرو فعالیت می کند.